De risico's van beleggen

Beleggen kan je veel opleveren, maar er zitten ook risico's aan verbonden. Je leest hier welke risico's dat zijn en hoe je ze kunt beperken.

Beleggen zonder risico, bestaat dat?

Helaas niet. Vergelijk het met voetbal: als je goals wil scoren, moet je aanvallen. Hoe aanvallender je speelt, hoe groter de kans dat je goals maakt. En ja, wie veel aanvalt loopt het risico op een tegengoal. Zo werkt het ongeveer ook bij beleggen.

Bij beleggen hoort altijd (een beetje) risico

Wie belegt loopt risico; dat klinkt best spannend. Het is dan ook logisch dat je je risico wil beperken en daar helpen we je bij. Maar weet ook dat risico's niet alleen maar slecht zijn. Sterker nog: je hebt ze nodig om je geld te laten groeien. De vraag is, hoeveel risico past bij jou?

Lees alles over de risico's van beleggen in de Handleiding Knab Beheerd Beleggen.
Lees hier meer over het Duurzaamheidsrisico

Verantwoord beleggen bij Knab

Jij bepaalt hoeveel risico je loopt

Wanneer je gaat beleggen bij Knab, beantwoord je een aantal vragen over je financiële situatie en het risico dat je bereid bent om te lopen. Daar rolt een zogenaamd 'risicoprofiel' uit. Dit profiel geeft aan hoeveel risico je wil nemen en welk rendement je daarbij mag verwachten. De risicoprofielen zijn 'defensief', 'neutraal', 'offensief' en 'zeer offensief'.

Lees meer over risicoprofielen

Wat zijn de risico's van beleggen?

Het risico van beleggen is dat je (een deel van) je geld kunt verliezen. Dat heeft verschillende oorzaken. Hieronder lees je de belangrijkste risico's waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je belegt.

Koersrisico

Koersrisico

De koers van een belegging kan op en neer gaan. Als een bedrijf bijvoorbeeld slecht nieuws naar buiten brengt, kan de aandelenkoers van dit bedrijf dalen.

Renterisico

Renterisico

Rentewijzigingen op de kapitaalmarkt hebben invloed op beleggingskoersen. Zo zorgen bijvoorbeeld renteverhogingen vaak voor dalende aandelenkoersen.

Systeemrisico's en onvoorziene risico's

Systeemrisico's en onvoorziene risico's

Soms gebeuren er dingen in de wereld die gevolgen hebben voor financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan politieke gebeurtenissen of terroristische aanslagen.

Duurzaamheidsrisico

Duurzaamheidsrisico

Je beleggingen kunnen minder waard worden door ecologische of sociale omstandigheden. Denk aan een bouwbedrijf dat niet genoeg kan bouwen door de stikstofcrisis.

Marktrisico

Marktrisico

Beleggingskoersen worden beïnvloed door het sentiment op de financiële markten. Bij een positief sentiment zie je vaak stijgende koersen en bij een negatief sentiment het omgekeerde.

Valutarisico

Valutarisico

Beleg je buiten de eurozone? Dan heb je te maken met vreemde valuta. Stel, je belegt in Apple en de dollarkoers gaat omlaag, dan daalt de waarde van je Apple-aandeel.

Rendementsrisico

Rendementsrisico

Het rendement van je beleggingen geldt pas wanneer je ze verkoopt. Rendement is dus een indicatie en geen garantie. Koersdalingen kunnen je rendement negatief beïnvloeden.

Kredietrisico

Kredietrisico

Bij obligaties leen je geld uit aan bedrijven of overheden. Wanneer deze instanties niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, kan de waarde van de obligatie dalen.

Risico's beperken

Wat doen wij voor jou?

We wedden niet op één paard

Onze experts beleggen je geld op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed en grondstoffen. En we spreiden over verschillende landen en sectoren. Zo loop je minder risico.

Waarin beleggen we?

We zitten bovenop de beurs

We houden constant de financiële markten in de gaten en stellen daarop onze strategie bij. Soms nemen we daardoor net iets meer - en soms net iets minder - risico dan normaal. Maar wel altijd binnen je risicoprofiel.

We bouwen je risico rustig af

Beleg je voor een specifiek doel? Dan bouwen we je risico af naarmate je doel dichterbij komt. Zo verklein je de kans op tegenvallers wanneer je doel of einddatum in zicht is.

Meer over risicoafbouw

Risico's van beleggen

Wat kun je zelf doen?

  1. Beleg met geld dat je kunt missen
    Beleggen doe je alleen met geld dat je in principe kunt missen. Houd altijd een buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld wanneer je auto kapot gaat.

    Zo hoog moet je financiële buffer zijn >

  2. Leg regelmatig in
    Als je maandelijks inlegt, voorkom je dat je op het 'verkeerde' moment instapt. Als je iedere maand bijkoopt, profiteer je namelijk ook van lagere koersen.

    Meer over periodiek beleggen >

  3. Beleg voor de lange termijn
    Beleggen werkt het beste wanneer je je geld voor een langere tijd wegzet. Je geld heeft namelijk tijd nodig om te kunnen groeien. Ga uit van minimaal vijf jaar, maar hoe langer hoe beter.

LAAT JE GELD VOOR JE WERKEN

Begin nu met beleggen

  1. Open de Knab App (zorg dat je Knab App up-to-date is)
  2. Klik rechtsboven op + en kies voor Beheerd Beleggen
  3. Beantwoord de vragen over je kennis en ervaring
Download de Knab App

Misschien vind je dit ook interessant

Knab Beheerd Beleggen

  • De kosten
  • Waarin beleggen we?