Veilig bankieren
Criminelen passen hun werkwijze om mensen geld afhandig te maken continu aan. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over fraude en oplichting en wat jij zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.
Criminelen passen hun werkwijze om mensen geld afhandig te maken continu aan. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over fraude en oplichting en wat jij zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.
Ben je slachtoffer geworden van fraude of oplichting, of twijfel je of je met oplichting te maken hebt? Bel dan direct ons alarmnummer, 020 303 16 59. Wij helpen je meteen en nemen de stappen die nodig zijn.
Heb je een zwakke plek ontdekt? Dan zou het fijn zijn als je dit aan ons meldt. Zo hebben wij de kans om op tijd maatregelen te nemen en een oplossing te zoeken, voordat klanten geraakt kunnen worden. Wij noemen dit Responsible Disclosure.
Meld beveiligingslekCriminelen passen hun werkwijze om mensen geld afhandig te maken continu aan. Toch signaleren we regelmatig bepaalde trends op het gebied van fraude. Op dit moment zien we relatief veel gevallen van phishing en spoofing. Daarnaast komt beleggingsfraude ook vaak voor.
Lees meer over fraudeCriminelen proberen op verschillende manieren achter je (inlog)gegevens te komen. Dit heet phishing. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen proberen om je inloggegevens te krijgen. Phishing gebeurt meestal per e-mail, sms, WhatsApp, telefoon of via een online advertentie.
Spoofing betekent letterlijk ‘foppen’. Criminelen proberen dit ook te doen bij jou; ze bellen je bijvoorbeeld zogenaamd als medewerker van jouw bank. Ze zeggen dat ze verdachte transacties op je rekening zien en dat iemand probeert je rekening leeg te halen. Daarna vragen ze om je inloggegevens zodat ze toegang tot jouw rekening kunnen krijgen.
Je kent ze vast wel. De advertenties op social media waarin je gouden bergen beloofd wordt. In sommige gevallen zogenaamd door bekende Nederlanders. Ze beloven torenhoge rendementen bij investeringen in beleggingen of bijvoorbeeld bij cryptomunten (Bitcoin). Maar na een paar uitbetalingen, verdwijnt je geld in eens als sneeuw voor de zon.
We zien steeds vaker dat criminelen doelbewust mensen met de Knab App zoeken om daar geld naar over te maken. Zij vragen je dan om (een deel van) dit geld af te geven of over te boeken naar een andere rekening. Weet dat je strafbaar bent als je je betaalrekening beschikbaar stelt voor dit soort activiteiten.
Belangrijk voor de veiligheid van mobiel bankieren is onder meer de registratie van je smartphone of tablet. Maar dat is niet het enige.
Wij stellen alles in het werk om onze website optimaal te beveiligen. Maar veilig bankieren ligt voor een belangrijk deel ook in jouw handen.
Met je betaalpas kun je wereldwijd terecht bij betaal- en geldautomaten. Ga zorgvuldig om met je betaalpas en pincode! Zo kun je veilig pinnen.
Je verwacht nooit dat het jou overkomt: je geld verliezen door oplichting. En toch kan het je overkomen, zelfs als je denkt goed op te letten. Het overkwam Marcel: "In m'n hoofd speelde ik de film die dagen continu af. Sommige puzzelstukjes vielen op z'n plek, maar er kwamen ook zoveel vragen en zoveel onzekerheid naar boven: Waarom ging er geen belletje rinkelen? Wat had ik kunnen doen?"
Lees Marcel zijn verhaal