Ons duurzaamheidsrapport

We vinden het belangrijk dat je als klant precies weet wat we doen op gebied van duurzaamheid. Op deze pagina vind je ons zogenoemde duurzaamheidsrapport, met daarin een overzicht van de resultaten op gebied van duurzaamheid van het afgelopen jaar.

SFDR Bijlage IV

Ons duurzaamheidsrapport - in officiële termen SFDR Bijlage IV - is een periodiek rapport over onze resultaten binnen de beleggingsportefeuilles van onze klanten op gebied van duurzaamheid. Dit rapport is opgesteld zoals bedoeld in artikel 8, leden 1, 2 en 2 bis, van Verordening (EU) 2019/2088 en artikel 6, lid 1, van Verordening (EU) 2020/852. De referentieperiode betreft de vier kwartalen van het afgelopen jaar (2023). De resultaten zijn gewogen gemiddelde van de gehele periode.

Het duurzaamheidsrapport geldt voor de volgende producten: 

  • Knab Beheerd Beleggen (met en zonder risico-afbouw)
  • Knab Beheerd Beleggen ABB (met en zonder risico-afbouw)
  • Knab Beheerd Beleggen Lijfrente (met en zonder risico-afbouw)
  • Knab Beheerd Beleggen Hypotheek (met risico-afbouw)
  • Knab Pensioenbeleggen (met risico-afbouw)
  • Netto Havenpensioen (met risico-afbouw)

Identificatiecode voor juridische entiteiten (LEI): 549300772D1G8JPIUR96

Hoe moet je dit rapport lezen?

Het rapport is opgesteld als een lijst vragen en antwoorden. Als je op een vraag klikt, verschijnt het antwoord in het uitklapveld. In de kantlijn van de pagina vind je uitleg over termen die je in het rapport tegenkomt.

Ecologische en/of sociale kenmerken (E/S-kenmerken)

Duurzame belegging: een belegging in een economische activiteit die bijdraagt aan het behalen van een milieudoelstelling of een sociale doelstelling, mits deze belegging geen ernstige afbreuk doet aan milieu- of sociale doelstellingen en de ondernemingen waarin is belegd voldoen aan de richtlijnen van goed bestuur.

De EU-taxonomie is een classificatiesysteem dat is vastgelegd in Verordening (EU) 2020/852. Hierbij is een lijst van ecologische duurzame economische activiteiten vastgesteld. In de verordening is geen lijst van sociaal duurzame economische activiteiten vastgesteld. Duurzame beleggingen met een milieudoelstelling kunnen al dan niet in overeenstemming zijn met taxonomie. 

section image
Duurzaamheidsindicatoren meten hoe de ecologische of sociale kenmerken die het financiële product promoot worden verwezenlijkt. 

In hoeverre is voldaan aan de ecologische en/of sociale kenmerken die dit financiële product promoot?

Dit product richt zich op ecologische en sociale kenmerken door deze kenmerken te integreren in beleggingsbeslissingen. Daarnaast worden ecologische en sociale kenmerken gemonitord om feitelijke - of potentiële - ongunstige effecten te identificeren. 

Dit product beoogt beleggingen te vermijden die ongunstige effecten hebben op klimaatverandering, biodiversiteit, inclusie en diversiteit, gezondheid en welzijn en mensenrechten. Dit is in lijn met het Knab Verantwoord Beleggen Beleid en de Knab Uitsluitingslijst en a.s.r. Uitsluitingslijsten. Er zijn in de referentieperiode (2023) geen nieuwe beleggingen gedaan in bedrijven die op de Knab Verantwoord Beleggen Beleid en de Knab Uitsluitingslijst en a.s.r. Uitsluitingslijsten staan. Bestaande beleggingen die niet meer voldoen aan het Knab Verantwoord Beleggen Beleid, zijn toegevoegd aan de uitsluitingslijsten en worden actief gemanaged en afgebouwd.

Hoe hebben de duurzaamheidsindicatoren gepresteerd?

Onderstaand kun je de effecten van de belangrijkste duurzaamheidsindicatoren van de verschillende modelportefeuilles downloaden. We gebruiken hierbij - als voorbeeld - een portefeuillewaarde van EUR 10.000 om de effecten per modelportefeuille te kunnen vergelijken.  

De prestatie (effecten) van de duurzaamheidsindicatoren wordt namelijk gemeten op basis van de samenstelling van een portefeuille. De samenstelling van een portefeuille hangt af van het gekozen risicoprofiel en of er wel of geen risico-afbouw van toepassing is. Bij portefeuilles met risico-afbouw verandert de verhouding beleggingen die wel of geen E/S (economische en sociale)-kenmerken promoten gedurende de beleggingshorizon. Om de invloed van risico-afbouw duidelijk te maken gebruiken we portefeuilles met een resterende beleggingshorizons van 5 en 20 jaar.

Als je een beleggings­rekening bij Knab hebt, vind je het actuele overzicht van de prestatie van de duurzaamheidsindicatoren op basis van je portefeuille ook in het kwartaalrapport. 

100% liquide middelen

Defensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (5 jaar)

Defensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (20 jaar)

Defensief met risico-afbouw naar liquide middelen (5 jaar)

Defensief zonder risico-afbouw 

Neutraal met risico-afbouw naar vastrentende waarden (5 jaar)

Neutraal met risico-afbouw naar vastrentende waarden (20 jaar)

Neutraal met risico-afbouw naar liquide middelen (5 jaar)

Neutraal zonder risico-afbouw

Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (5 jaar)

Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (20 jaar)

Offensief met risico-afbouw naar liquide middelen (5 jaar)

Offensief zonder risico-afbouw

Zeer Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (5 jaar)

Zeer Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden (20 jaar)

Zeer Offensief met risico-afbouw naar liquide middelen (5 jaar)

Zeer Offensief zonder risico-afbouw 

Informatie over de duurzaamheidsindicatoren komt van onze fondsbeheerder Aegon Asset Management. Onze fondsbeheerder heeft deze informatie verkregen van externe partijen. Deze rapportage is gebaseerd op nieuwe regelgeving en niet alle bedrijven waarin wordt geïnvesteerd zijn verplicht de benodigde data te publiceren. De data in deze rapportage is verstrekt op een ‘best-effort’ basis en is mogelijk niet beschikbaar voor alle onderliggende beleggingen. Daardoor kunnen de tabellen in bovenstaande modelportefeuilles een onvolledig beeld geven en/of slechts een deel van het product weergeven. 

De cijfers kunnen in de toekomst worden aangepast als volledigere en betrouwbare data beschikbaar is. Het is mogelijk dat de informatie over onderliggende fondsen die rechtstreeks wordt gepubliceerd door de vermogensbeheerder zelf, afwijkt van de door ons verstrekte informatie. De vermogensbeheerder kan andere en/of afwijkende duurzaamheidsindicatoren hebben gekozen waarover zij rapporteren.

Hoe hebben de duurzaamheidsindicatoren gepresteerd in vergelijking met voorgaande perioden?

Niet van toepassing. Deze informatie is niet in eerdere jaren verstrekt.

section image
De belangrijkste ongunstige effecten zijn de belangrijkste negatieve effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren die verband houden met ecologische en sociale thema's en arbeidsomstandigheden, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping. 

Wat waren de doelstellingen van de duurzame beleggingen die het financiële product gedeeltelijk heeft gedaan en hoe droeg de duurzame belegging bij tot die doelstellingen?

Het product beoogt geen duurzame beleggingen te doen.

Hoe hebben de duurzame beleggingen die het financiële product gedeeltelijk heeft gedaan geen ernstige afbreuk gedaan aan ecologische of sociale duurzame beleggingsdoelstellingen?

Het product heeft geen ecologische of sociale duurzame beleggingsdoelstellingen. 

Hoe is rekening gehouden met de indicatoren voor ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren?
Niet van toepassing.

Waren duurzame beleggingen afgestemd op de OESO-richtsnoeren voor multinationale ondernemingen en de leidende beginselen van de VN inzake bedrijfsleven en mensenrechten? Details:
Niet van toepassing. 

In de EU-taxonomie is het beginsel 'geen ernstige afbreuk doen' vastgesteld, dat inhoudt dat op de taxonomie afgestemde beleggingen geen ernstige afbreuk mogen doen aan de doelstellingen van de EU-taxonomie en dat vergezeld gaat van specifieke EU-criteria. 

Het beginsel 'geen ernstige afbreuk doen' is alleen van toepassing op de onderliggende beleggingen van het financiële product die rekening houden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten. De onderliggende beleggingen van het resterende deel van dit financiële product houden geen rekening met de EU-criteria voor ecologische duurzame economische activiteiten. 

Andere duurzame beleggingen mogen ook geen afbreuk doen aan milieu- of sociale doelstellingen. 


Hoe is in dit financiële product rekening gehouden met de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren?

Dit product houdt rekening met de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren voor zover betrouwbare en bruikbare data beschikbaar is. We houden op verschillende manieren rekening met deze ongunstige effecten, onder meer door:

  • Uitsluitingen: de uitsluitingslijsten zijn gebaseerd op screening van bepaalde ongunstige effecten met betrekking tot thema's als mensenrechten en goed bestuur. Deze criteria worden ook in overweging genomen als er bedrijven of landen aan de uitsluitingenlijsten worden toegevoegd.
  • Actief aandeelhouderschap: de belangrijkste ongunstige effecten worden meegenomen bij het bepalen van onze activiteiten als actief aandeelhouder. Zo gebruiken we de ongunstige effecten om te bepalen welke engagement (aangaan van dialoog)-activiteiten we prioriteit geven. De belangrijkste ongunstige effecten worden ook in overweging genomen bij het uitoefenen van stemrecht in algemene vergaderingen van aandeelhouders.

De rapportages die we ontvangen van Aegon Asset Management vormen de basis voor het in overweging nemen van de belangrijkste ongunstige effecten met betrekking tot de beleggingen van dit product. De rapportages die we van Aegon Asset Management ontvangen zijn samengesteld op basis van data van externe partijen.

Wanneer er geen of beperkt betrouwbare en bruikbare data beschikbaar is over ongunstige effecten, gaan we in gesprek met bedrijven om zoveel mogelijk informatie van hen te krijgen die we kunnen gebruiken bij onze beleggingsbeslissingen.

section image
De lijst bevat de beleggingen die het grootste aandeel beleggingen van het financiële product vormen tijdens de referentieperiode, te weten: 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Wat waren de grootste beleggingen van dit financiële product?

De grootste beleggingen van het desbetreffende product hangen af van het gekozen risicoprofiel en of de portefeuilles wel of geen risico-afbouw hebben In het geval van risico-afbouw naar vastrentende waarden wordt in de onderstaande tabel resterende beleggingshorizons van 5 en 20 jaar gebruikt. In het geval van risico-afbouw naar liquide middelen wordt in de onderstaande tabel resterende beleggingshorizon van 5 jaar gebruikt.

ModelportefeuilleLooptijd van het productKnab Diversified Equity Fund IIKnab Diversified Bond Fund IILiquide middelenSectorLand
Defensief zonder risico-afbouwN.V.T.10%90%0%

Multi-sector


Nederland
Neutraal zonder risico-afbouwN.V.T.50%50%0%

Multi-sector


Nederland
Offensief zonder risico-afbouwN.V.T.70%30%0%

Multi-sector


Nederland
Zeer offensief zonder risico-afbouwN.V.T.90%10%0%

Multi-sector


Nederland
Defensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden5 jaar26%74%0%

Multi-sector


Nederland
Defensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden20 jaar44%56%0%

Multi-sector


Nederland
Neutraal met risico-afbouw naar vastrentende waarden5 jaar35%65%0%

Multi-sector


Nederland
Neutraal met risico-afbouw naar vastrentende waarden20 jaar72,5%27,5%0%

Multi-sector


Nederland
Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden5 jaar50%50%0%

Multi-sector


Nederland
Offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden20 jaar87,5%12,5%0%

Multi-sector


Nederland
Zeer offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden5 jaar68%32%0%

Multi-sector


Nederland
Zeer offensief met risico-afbouw naar vastrentende waarden20 jaar100%0%0%

Multi-sector


Nederland
Defensief met risico-afbouw naar liquide middelen5 jaar18%27,4%

54,6%


Multi-sector


Nederland
Neutraal met risico-afbouw naar liquide middelen5 jaar30%7,5%62,5%

Multi-sector


Nederland
Offensief met risico-afbouw naar liquide middelen5 jaar40,5%23,1%36,4%

Multi-sector


Nederland
Zeer offensief met risico-afbouw naar liquide middelen5 jaar68%0%32%

Multi-sector


Nederland
100% Liquide middelenN.V.T.0%0%100%N.V.T.N.V.T.


section image
De activa-allocatie beschrijft het aandeel beleggingen in een bepaalde activa.

Wat was het aandeel duurzaamheidsgerelateerde beleggingen?

Het aandeel duurzaamheidsgerelateerde beleggingen hangt af van het gekozen risicoprofiel en of de portefeuilles wel of geen risico-afbouw hebben.

BeleggingAandeel beleggingen
Knab Diversified Equity Fund II100% #1B Overige E/S-kenmerken
Knab Diversified Bond Fund II100% #1B Overige E/S-kenmerken
Liquide middelen 100% #2 Overige beleggingen


Hoe zag de activa-allocatie eruit?

De activa-allocatie hangt af van het gekozen risicoprofiel en of de portefeuilles wel of geen risico-afbouw hebben. In het geval van risico-afbouw naar vastrentende waarden wordt in de eerdergenoemde tabel resterende beleggingshorizons van 5 en 20 jaar gebruikt. In het geval van risico-afbouw naar liquide middelen wordt in de onderstaande tabel resterende beleggingshorizon van 5 jaar gebruikt.

De berekening van de activa-allocatie voor dit product is gebaseerd op informatie ontvangen van onze vermogensbeheerder Aegon Asset Management. Deze informatie geeft de verdeling weer van de activa-allocatie binnen de verschillende fondsen waarin het product belegt.

Bekijk de activa-allocatie

In welke economische sectoren werd belegd?

De portefeuilles zijn multi-sector; er wordt in verschillende economische sectoren belegd.

Om te bepalen of aan de EU-taxonomie wordt voldaan, bevatten de criteria voor fossiel gas emissiegrenswaarden en de omschakeling naar hernieuwbare energie of koolstofarme brandstoffen tegen eind 2035. Voor kernenergie bevatten de criteria uitgebreide regels inzake veiligheid en afvalbeheer. 

Faciliterende activiteiten maken het rechtstreeks mogelijk dat andere activiteiten een substantiële bijdrage leveren aan de ecologische doelstelling.

Transitieactiviteiten zijn activiteiten waarvoor nog geen koolstofarme alternatieven beschikbaar zijn en die onder meer broeikasgasemissieniveau's hebben die overeenkomen met de beste prestaties. 

section image
Op de taxonomie afgestemde activiteiten

Op de taxonomie afgestemde activiteiten

Op de taxonomie afgestemde activiteiten worden uitgedrukt als een aandeel van:

  • de omzet die het aandeel van de opbrengsten uit groene activiteiten van ondernemingen waarin is belegd, weergeeft;
  • de kapitaaluitgaven (CapEx) die laten zien welke groene beleggingen worden gedaan door de ondernemingen waarin is belegd, bijvoorbeeld voor een transitie naar een groene economie;
  • de operationele uitgaven (OpEx) die groene operationele activiteiten van ondernemingen waarin is belegd, weergeven.

In hoeverre waren de duurzame beleggingen met een ecologische doelstelling afgestemd op de EU-taxonomie?

Het percentage duurzame beleggingen met een milieudoelstelling afgestemd op de EU Taxonomie is verwaarloosbaar (<0.5%). Om tot deze conclusie te komen hebben we de huidige beleggingen gecontroleerd op basis van actuele Taxonomy-afstemming. We hebben hierbij gebruik gemaakt van informatie van onze vermogensbeheerder, Aegon Asset Management. De dataleverancier van Aegon Asset Management heeft aangegeven dat de door hen verstrekte data op dit moment nog niet kan worden aangemerkt als voldoende afgestemd op de EU Taxonomie. Om die reden wordt deze data niet in overweging genomen.

In deze tabellen vind je het percentage op de EU-taxonomie afgestemde beleggingen. 

Heeft het financiële product belegd in activiteiten in de sectoren fossiel gas en/of kernenergie die aan de EU-taxonomie voldoen?*

Zie document. 

De verstrekte data kan op dit moment nog niet worden aangemerkt als voldoende afgestemd op de EU Taxonomie. Om die reden wordt de data niet in overweging genomen.

Wat was het aandeel beleggingen in transitie- en faciliterende activiteiten?  
De verstrekte data kan op dit moment nog niet worden aangemerkt als voldoende afgestemd op de EU Taxonomie. Om die reden wordt de data niet in overweging genomen.

Hoe verhield het percentage op de EU-taxonomie afgestemde beleggingen zich tot eerdere referentieperiodes?
Deze informatie is niet in eerdere jaren verstrekt.

*Activiteiten in de sectoren fossiel en/of kernenergie zullen alleen aan de EU-taxonomie voldoen indien zij bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering (“klimaatmitigatie”) en geen ernstige afbreuk doen aan de doelstellingen van de EU-taxonomie – zie toelichting in de linkermarge. De uitgebreide criteria voor economische activiteiten in de sectoren fossiel gas en kernenergie die aan de EU-taxonomie voldoen, zijn vastgesteld in Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/1214 van de Commissie.


Was wat het aandeel beleggingen in transitie- en faciliterende activiteiten?

Niet van toepassing, omdat het product niet beoogt duurzame beleggingen te doen.

Hoe verhoudt het percentage beleggingen dat is afgestemd op de EU-taxonomie zich tot het percentage tijdens eerdere referentieperiodes?

Niet van toepassing, omdat het product niet beoogt duurzame beleggingen te doen.

Beleggingen die niet rekening houden met criteria

Beleggingen die niet rekening houden met criteria

Dit teken staat voor duurzame beleggingen met een ecologische doelstelling die geen rekening houden met de criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten in het kader van Verordening (EU) 2020/852.

Wat was het aandeel duurzame beleggingen met een ecologische doelstelling die niet op de EU-taxonomie waren afgestemd?

De verstrekte data kan op dit moment nog niet worden aangemerkt als voldoende afgestemd op de EU Taxonomie. Om die reden wordt de data niet in overweging genomen.

Wat was het aandeel sociaal duurzame beleggingen?

De verstrekte data kan op dit moment nog niet worden aangemerkt als voldoende afgestemd op de EU Taxonomie. Om die reden wordt de data niet in overweging genomen.

Welke beleggingen zijn opgenomen in “overige”? Waarvoor waren deze bedoeld en waren er ecologische of sociale minimumwaarborgen?

De beleggingen onder “overige” zijn geldmiddelen en kasequivalenten. Deze “andere” investeringen zijn niet onderworpen aan de ecologische- of sociale criteria van het product.

Welke maatregelen zijn er in de referentieperiode getroffen om te voldoen aan de ecologische en/ of sociale kenmerken?

Dit product investeert in verschillende onderliggende beleggingen met als doel goede financiële resultaten te behalen voor deelnemende klanten. We realiseren ons dat deze beleggingen impact kunnen hebben op mens en planeet, zowel in positieve als negatieve zin. Daarom houden we rekening met E/S (ecologische/sociale) kenmerken bij onze investeringsbeslissingen en selecteren we beleggingen die aan onze criteria voldoen. Hoe we dit doen, is beschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid.

In de referentieperiode hebben we een aantal maatregelen getroffen om ecologische en sociale kenmerken te promoten.

Uitsluitingen: In het vierde kwartaal van 2023 hebben wij onze aansluitingscriteria voor beleggingen in bedrijven en staatsobligaties (van specifieke landen) aangescherpt. Zo sluiten wij in het kader van ons thema klimaatverandering nu alle ondernemingen uit die inkomsten verkrijgen uit conventionele olie- en gasproductie alsmede uit exploratie, ontginning of raffinage van steenkool (voorheen hielden wij vast aan grens van 5% of meer van de inkomsten). Ook sluiten wij nu alle tabaksondernemingen uit, niet alleen producenten maar ook distributeurs. En voor het eerst sluiten wij ondernemingen uit die gelieerd zijn aan de gokindustrie (beide vanuit het thema gezondheid en welzijn). De bovengenoemde aanscherping van onze uitsluitingscriteria heeft er toe geleid dat wij vlak voor de jaarwisseling afscheid hebben genomen van ruim vijftig bedrijven, waarvan Chevron, Walmart en Shell de grootste verkopen betrof.

Actieve dialoog met bedrijven (‘engagements’): Onze fondsbeheerder Aegon Asset Management heeft namens ons een dialoog gevoerd met een aantal bedrijven waarvan uit de screening was gebleken dat deze niet voldoen aan de criteria uit ons Verantwoord Beleggen Beleid. In 2023 zijn er in dit kader 184 contactmomenten met 102 verschillende bedrijven uit de portefeuille geweest teneinde deze bedrijven ertoe te bewegen hun gedrag positief aan te passen. Zo is Aegon Asset Management in het eerste kwartaal namens Knab een dialoog gestart met Tencent, één van China's grootste ontwikkelaars van online diensten, games en internettechnologie, waarbij de focus lag op het verkrijgen van meer inzicht in het gevoerde beleid van haar populaire WeChat dienst ten aanzien van privacy en samenwerking met Chinese overheidsinstanties. Een eerste resultaat is dat Tenscent later in 2023 verschillende beleidsstukken hieromtrent heeft gepubliceerd. Een volgende stap voor ons is te onderzoeken of het gepubliceerde beleid daadwerkelijk ten uitvoer wordt gebracht.

In het tweede kwartaal werd Caterpillar, een Amerikaanse fabrikant van zware machines voor de weg- en waterbouw, benaderd met het doel het verbeteren van haar mensenrechtenbeleid en de bijbehorende processen en toezichtsmechanismen specifiek in haar operaties in zogenaamde conflictgebieden. Alhoewel wij zijn mild positief zijn over de eerste reacties van Caterpillar zullen wij blijven benadrukken dat er verdere progressie gemaakt kan worden. 

Als onderdeel van ons Top Emitter engagement programma hadden wij in het derde kwartaal onder andere contact met Honda Motor Co, de Japans auto- en motorfietsenproducent. Focus was welke vooruitgang het bedrijf heeft geboekt en welke concrete stappen het zal zetten om effectieve resultaten te behalen binnen het zogenaamde science-based targets-initiatief welke ten doel hebben inzichtelijk te maken in de vorderingen van bedrijven in het terugbrengen van CO2 uitstoot. Helaas zijn wij op het moment van schrijven nog niet erg enthousiast over de bereikte resultaten van deze dialoog. Dit heeft met name te maken met het feit dat de productie van elektrische auto’s achterblijft en men slechts een lichte vermindering van scope 1 en 2 van broeikasgasemissies laat zien ten opzichte van 2015. Wij blijven hopen dat in de toekomst meer progressie gemaakt zal worden.

In het laatste kwartaal van 2023 continueerden wij het in 2021 gestarte contact met McDonalds, het wereldwijde fastfoodrestaurantketen, waarbij de focus lag op het bieden van een veilige werkplek als werkgever alsmede het anti-intimidatiebeleid en de toepassing ervan zowel in de eigen restaurants als in die van restaurantfranchisenemers. Specifiek onderzochten wij de maatregelen die zijn genomen na beschuldigingen in het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn gematigd positief over de stappen die McDonald's heeft gezet. Het bedrijf heeft haar beleid aangescherpt en deze wereldwijd geïmplementeerd, ongeacht of het gaat om eigen of franchiserestaurants. De mate van gedetailleerdheid van dit beleid, het toezicht op de van de naleving en transparantie over beoordelingen zijn echter ons inziens nog immer onvoldoende. Wij zullen McDonalds blijven benaderen al verwachten wij geen extra vorderingen op korte termijn.

Stemgedrag tijdens ava’s: Voor onze beleggingen in beursgenoteerde (vastgoed-)aandelen hebben we ons stemrecht uitgeoefend in lijn met de prioriteiten de we hebben bepaald in ons jaarlijks actief aandeelhoudersplan. In het afgelopen jaar (2023) werden er 2,092 algemene vergaderingen van aandeelhouders (ava’s) door bedrijven uit de portefeuille georganiseerd waarbij gestemd kon worden voor initiatieven en besluiten. Onze fondsbeheerder, Aegon Asset Management, heeft tijdens 2,017 van deze ava’s (ofwel 96,4%) mede namens Knab daadwerkelijk gestemd. Dit betrof 26,254 initiatieven, waarvan 8,8% tegen de ideeën van het zittende management in werd gestemd. Het leeuwendeel van de initiatieven betrof het aanstellen van directieleden, het vaststellen van niet-financiële compensatie en reguliere business voorstellen. Zo stemde Aegon Asset Management in het tweede kwartaal namens Knab – tegen de goedkeuring van het duurzaamheidsrapport van de Zwitserse bank UBS en in het derde kwartaal vóór het initiatief tot het publiceren van een rapport over salarisverschillen tussen geslacht en ras bij het Amerikaanse kledingbedrijf Nike.

section image
Referentie benchmarks zijn indices waarmee wordt gemeten of het financiële product voldoet aan de ecologische of sociale kenmerken die dat product promoot. 

Hoe heeft dit financiële product gepresteerd ten opzichte van de referentiebenchmark?

Er wordt geen gebruik gemaakt van een referentiebenchmark voor dit product.

Waarin verschilt de referentiebenchmark van een brede marktindex?
Niet van toepassing

Hoe heeft dit financiële product gepresteerd wat betreft de duurzaamheidsindictoren voor het bepalen van de afstemming van de referentiebenchmark op de gepromote ecologische of sociale kenmerken?
Niet van toepassing

Hoe heeft dit financiële product gepresteerd ten opzichte van de referentiebenchmark?
Niet van toepassing

Hoe heeft financiële product gepresteerd ten opzichte van een brede marktindex?
Niet van toepassing

section image