Reserveringsruimte berekenen
Wist je dat je je onbenutte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar mag gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen? Dit is je reserveringsruimte. Dit kan je duizenden euro’s voordeel opleveren.
Wist je dat je je onbenutte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar mag gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen? Dit is je reserveringsruimte. Dit kan je duizenden euro’s voordeel opleveren.
Door voor het eind van het jaar je reserveringsruimte te storten op je pensioenrekening, krijg je komend jaar tussen 37% en 49,5% van dat bedrag terug via de belasting.
Je reserveringsruimte van 2024 bestaat uit je onbenutte jaarruimte van 2013 tot en met 2023. Ga je in 2024 geld storten op je pensioenrekening? Gebruik dan eerst je reserveringsruimte van 2013. Zo voorkom je dat deze verloren gaat. De jaarruimte van 2024 kan je nog tien jaar gebruiken.
De overheid vindt het belangrijk dat je een mooi pensioenpotje opbouwt voor later. Daarom profiteer je van belastingvoordeel als je zelf geld opzij zet voor je pensioen. Het bedrag dat je per jaar maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Als je je jaarruimte een aantal jaar niet volledig hebt gebruikt, mag je deze tot tien jaar terug inhalen. Dit noem je dan weer de reserveringsruimte.
Simpel gezegd bereken je je reserveringsruimte door de jaarruimtes van individuele jaren over de afgelopen tien jaar bij elkaar op te tellen. Bij de berekening van een bepaald jaar gebruik je altijd de totale inkomen van het jaar daarvoor. Je reserveringsruimte is in 2024 maximaal € 41.608.
Let op: heb je gebruikgemaakt van de FOR of ergens anders pensioen opgebouwd? Dan heeft dit invloed op de hoogte van je jaar- en reserveringsruimte. In dat geval raden we je aan professioneel advies in te winnen voor een nauwkeurige berekening.
Jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks mag gebruiken om met belastingvoordeel aanvullend pensioen op te bouwen. Daarom bereken je altijd eerst je jaarruimte. Heb je je jaarruimte van dit jaar al benut? Dan mag je de onbenutte jaarruimte van de afgelopen tien jaar - ofwel je reserveringsruimte - gebruiken om je pensioenpot aan te vullen.
Het benutten van reserveringsruimte is gunstig vanwege belastingvoordelen. Door zelf extra pensioen op te bouwen, verminder je je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je minder belasting over je inkomen. Daarnaast betaal je geen vermogensbelasting over je saldo.
Wanneer je je saldo laat uitkeren, betaal je wel belasting. Het voordeel is echter dat je inkomen vaak daalt na pensionering, waardoor je mogelijk in een lager belastingtarief valt.
Er zijn wel een aantal voorwaarden:
Als je meer stort dan je reserveringsruimte toelaat, kan dat nadelige financiële gevolgen hebben. Het bedrag dat de reserveringsruimte overschrijdt, kan bijvoorbeeld als belastbaar inkomen worden beschouwd. Dit betekent dat je belasting moet betalen over het extra gestorte bedrag, bovenop de reguliere inkomstenbelasting.
Heb je meer gestort dan je reserveringsruimte? Vraag je bank dan om het teveel gestorte bedrag terug te storten. Hiervoor heb je een 'verklaring geruisloze terugstorting' nodig van de Belastingdienst. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met je financieel adviseur om mogelijke oplossingen te bespreken.
Wanneer je je reserveringsruimte opzijzet op een pensioenrekening - zoals Knab Pensioensparen of Knab Pensioenbeleggen - levert dat op twee manieren belastingvoordeel op.
Op onze pagina over het belastingvoordeel lees je meer over hoe het werkt.