Hoe werkt een pensioenrekening?

Een pensioenrekening werkt iets anders dan een reguliere spaar- of beleggingsrekening. Met een pensioenrekening kun je met belastingvoordeel sparen of beleggen voor je pensioen, waardoor je meer rendement kunt behalen op je ingelegde geld. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Pensioenrekening: de basis

Op een pensioenrekening zet je met belastingvoordeel geld opzij voor later. Een pensioenrekening kent twee fases: een opbouwfase en een uitkeringsfase.

Opbouwfase

Tijdens de opbouwfase open je een pensioenrekening en zet je eenmalig of periodiek geld opzij voor later. Het geld op je rekening staat vast tot aan je pensioenleeftijd. Je kan het alleen tussentijds opnemen als je bereid bent om belasting en een boete te betalen.

Tijdens het opbouwen betaal je over je saldo geen vermogensbelasting en mag je - onder bepaalde voorwaarden - je inleg aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Uitkeringsfase

Wanneer je met pensioen gaat, laat je het opgebouwde saldo periodiek uitkeren. Je opent hiervoor een zogenaamd 'uitkeringsproduct'. Je kiest zelf hoelang je de uitkeringen wil ontvangen (minimaal 5 en maximaal 30 jaar) en met welke frequentie (per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar).

Over de uitkeringen betaal je inkomstenbelasting. Al betaal je na je AOW-leeftijd mogelijk een lager belastingtarief.

Een pensioenrekening bij Knab

Bij Knab kan je kiezen tussen twee verschillende soorten pensioenrekeningen: pensioensparen en pensioenbeleggen. De spaarvariant is meer gericht op veiligheid en zekerheid; de beleggenvariant mikt op een hoger rendement in ruil voor een hoger risico.

Geldboom

Een pensioenrekening openen in 3 stappen

Met een pensioenrekening profiteer je van belastingvoordeel. Daarom zijn er een aantal dingen om goed te checken voordat je een rekening opent.

Bereken je jaarruimte

Bereken je jaarruimte

Er is een maximumbedrag dat je jaarlijks - met belastingvoordeel - opzij mag zetten voor je pensioen. Dit bedrag heet je jaarruimte. Als je geld opzijzet op een pensioenrekening, is het belangrijk dat je inleg binnen je jaarruimte blijft. Alleen over dat bedrag kan je namelijk belasting terugkrijgen.

Bereken je jaarruimte >


Bereken ook je reserveringsruimte

Bereken ook je reserveringsruimte

Heb je de afgelopen jaren geen - of te weinig - pensioen opgebouwd? Dan mag je eenmalig je niet benutte jaarruimte van de laatste tien jaar gebruiken. Dit heet je reserveringsruimte. Je berekent je reserveringsruimte door je jaarruimte van de afgelopen tien jaar bij elkaar op te tellen. Je reserveringsruimte bedraagt maximaal € 38.000.

Bereken je reserveringsruimte >


Open je rekening

Open je rekening

Als je je jaarruimte en reserveringsruimte weet, ben je klaar om je pensioenrekening te openen. Tijdens het openen beantwoord je een aantal vragen om zeker te weten dat het product bij je past en dat je weet hoe het werkt. Zodra je rekening is geopend, kan je je eerste storting doen en als je wil een periodieke inleg instellen.

Dit vind je misschien ook interessant