Aangifte inkomstenbelasting
- Deze gegevens hebben we van je nodig
- Zo beoordelen we je aangifte
- Zo upload je het juiste bestand bij ons
Voor dit product heb je Knab Zakelijk nodig.
Let op! Geld lenen kost geld.
Voor dit product heb je Knab Zakelijk nodig.
Ben je van plan een zakelijke lening bij ons aan te vragen? Dan hebben we je meest recente aangifte inkomstenbelasting nodig. Op dit moment is dat de aangifte van 2023. Op de aangifte moeten in ieder geval de balans, winst- en verliesrekening en privé-onttrekkingen staan. Let op: je aangifte moet verzonden zijn, dus ingediend bij de Belastingdienst. Het gaat dus niet om de aanslag, de aangiftebrief of een conceptversie van de aangifte.
De beoordeling van je leningaanvraag bestaat uit verschillende onderdelen. Misschien wel het belangrijkste onderdeel is de financiële analyse. Hierbij kijken we onder andere naar je omzet, winst, eigen vermogen, privé-onttrekkingen en andere schulden. Deze gegevens zijn allemaal terug te vinden in je aangifte inkomstenbelasting. Op basis van deze gegevens krijgen we een goed beeld van de financiële gezondheid van je onderneming. We kunnen zo ook zien of er genoeg ruimte is om de kosten voor een zakelijke lening te kunnen betalen.
Voor een leningaanvraag bij Knab heb je twee documenten nodig.
Je aangifte inkomstenbelasting is een rapport van vaak zo'n tien pagina's lang. Op het voorblad staat vaak Verzonden: Aangifte Inkomstenbelasting {boekjaar}. In het rapport staan onder andere een balans, winst- en verliesrekening en een overzicht van de privé-onttrekkingen. Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden in Mijn Belastingdienst (log in met DigiD). Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je hem niet zelf downloaden. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder.
Dat klopt. Als onderdeel van de beoordeling kijken we ook naar de transacties op de zakelijke rekening. Helaas geeft dit geen volledig plaatje van de financiële positie van je onderneming. Op de bankrekening kunnen we bijvoorbeeld niet zien wat je omzet was of hoeveel winst je hebt gemaakt. We hebben echt de gegevens van de belastingaangifte nodig om de juiste berekeningen te maken en in te schatten of je bedrijf er een nieuwe betalingsverplichting bij kan hebben.
Meestal is je meest recente boekjaar het afgelopen kalenderjaar. Ieder jaar kun je vanaf maart je aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar doen. Afhankelijk van jouw situatie heb je hier tot uiterlijk september de tijd voor. Tot die tijd accepteren we óók de aangifte van het op-een-na meest recente boekjaar. Daarna moet het echt het meest recente boekjaar zijn.
Voorbeeld 1 - meest recente boekjaar 2022
Joep start op 1 april 2024 een leningaanvraag. Hij heeft zijn aangifte inkomstenbelasting van 2023 nog niet gedaan. Voor de beoordeling mag hij de aangifte inkomstenbelasting van 2022 indienen.
Voorbeeld 2 - meest recente boekjaar 2023
Angelique start op 1 oktober 2024 een leningaanvraag. Zij heeft haar aangifte inkomstenbelasting van 2023 in mei 2023 gedaan. Voor de beoordeling moet zij de aangifte inkomstenbelasting van 2023 indienen.
Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden in Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD en ga naar het tabje Inkomstenbelasting. Kies voor het juiste boekjaar en ga naar correspondentie. Hier kun je het bestand 'aangifte inkomstenbelasting (+ juiste boekjaar)' downloaden.
Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je hem niet zelf downloaden in Mijn Belasting. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder. Let op: de naam van de accountant of boekhouder moet zichtbaar zijn op het rapport.
Als bank zijn we verplicht een aantal checks en controles te doen voor de beoordeling van je leningaanvraag. We doen onder andere een BKR-toetsing. Meer informatie over ons risicobeleid en BKR vind je hier.