Bereken je zzp uurtarief
Vraag niet te weinig als startende zzp'er. Bereken via deze tool wat je waard bent.
Bereken nuDenk je eraan om zzp’er te worden? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen, zoals: Welke rechtsvorm kies ik, of heb ik een zakelijke rekening nodig? Geen paniek. Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je niets vergeet en jouw start als zzp’er soepel verloopt!
Klik of tik op een onderwerp om er direct naartoe te gaan.
Er zijn talloze redenen waarom mensen zzp’er worden. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer voor een baas willen werken, zelf hun opdrachtgevers willen uitkiezen of zelf hun werktijden en -locaties willen bepalen. Jaarlijks kiezen veel mensen voor die vrijheid door te beginnen als zzp'er.
Iedereen kan in principe zzp’er worden – eventueel naast een vaste baan – maar niet iedereen is het type ervoor. Je moet veel zaken zelf regelen. Denk aan het aantrekken van klanten, onderhandelen over tarieven, netwerken en je administratie. Weten of jij het in je hebt om zzp’er te worden? Test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting. Volg daarna dit stappenplan om een vliegende start te maken als zzp’er!
Voordat je gaat beginnen als zzp’er is het handig om een ondernemingsplan – of businessplan – op te stellen. Hierin vat je samen wie jij bent als ondernemer en welke plannen je hebt voor je bedrijf. Door dit uit te schrijven krijg je een goed inzicht in de financiën, kansen en risico’s van je onderneming.
Hoe uitvoerig je alles op papier zet, is aan jou. Een ondernemingsplan is namelijk niet verplicht. Je maakt ‘m dus voor jezelf, maar geldverstrekkers kunnen erom vragen als je een zakelijke lening aanvraagt. Een ondernemingsplan bestaat meestal uit de volgende onderdelen:
Kan je hulp gebruiken bij het schrijven van je plan? Lees hoe je in vijf stappen een ondernemingsplan opstelt.
Wil je zzp’er worden, dan heb je een naam voor je onderneming nodig. Een bedrijfsnaam – of handelsnaam – kies je vaak maar één keer. Belangrijk dus dat je hier 100% achter staat. Bovendien is een goede bedrijfsnaam de basis van een sterk merk.
In principe kun je veel kanten op met je bedrijfsnaam. Er zijn wel een aantal regels:
Hulp nodig bij het bedenken van een naam? Lees hoe je de perfecte bedrijfsnaam kiest.
Tevreden over een bedrijfsnaam? Check dan gelijk of je gewenste domeinnaam – het webadres van je toekomstige website – nog beschikbaar is. Als je je bedrijf inschrijft bij KVK wordt je bedrijfsnaam openbaar en kan iemand je gewenste domeinnaam ‘kapen’. Het is dus slim om die te registreren vóórdat je je inschrijft.
Dat doe je eenvoudig via een van de vele registrars.
Er zijn verschillende rechtsvormen en je moet er een kiezen voor je bedrijf. Maar welke? Voor wie zzp’er wil worden, is de keuze gelukkig beperkt. Verreweg de meeste startende zzp’ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Maar een besloten vennootschap (bv) is ook een optie.
Dat de eenmanszaak zo populair is onder zzp’ers is niet zo gek. De oprichting ervan is namelijk relatief eenvoudig en voordelig, en je kan dit zelf regelen zonder notaris. Daarnaast kom je met een eenmanszaak in aanmerking voor aantrekkelijke fiscale aftrekposten. Wel ben je bij eventuele schulden van je bedrijf met je privévermogen aansprakelijk. En kan je dus ook persoonlijk failliet verklaard worden.
Je kunt als zzp’er ook een besloten vennootschap (bv) op richten. Dit kan je alleen niet zelf doen; een notaris moet dit voor je regelen. Een bv is een rechtsvorm met een eigen rechtspersoonlijkheid. Een voordeel is dat jij als bestuurder van de bv niet met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden of een faillissement. Ook is de belastingdruk lager dan bij een eenmanszaak. Met een bv heb je wel meer kosten (bijvoorbeeld notariskosten) en verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld elk jaar een jaarrekening opstellen en deponeren.
Vind je het lastig om een rechtsvorm te kiezen? Op de website van KVK lees je meer over het kiezen van een rechtsvorm voor je bedrijf.
Heb je de vorige stappen afgerond? Dan is het nu tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Iedereen die zzp’er wil worden, moet zich verplicht inschrijven in het Handelsregister van KVK.
Een bv inschrijven doet de notaris voor je. Meer informatie hierover vind je op de website van KVK.
Een eenmanszaak inschrijven doe je als volgt:
Als startend zzp'er moet je ineens zelf al je financiën regelen. We helpen je op weg met een gratis startersgids vol handige informatie en tips. Leer onder andere hoe je:
Om als zzp’er betalingen te doen en inkomsten te ontvangen, heb je een bankrekening nodig. Het is verstandig om hiervoor niet je privérekening te gebruiken, maar een zzp-rekening te openen. Dit is niet wettelijk verplicht, maar in veel gevallen wel nodig.
Bij de meeste banken – waaronder Knab – mag je je privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruiken. Geldt dat ook voor jouw bank, dan heb je automatisch een zakelijke rekening nodig. Gelukkig maakt een zakelijke rekening je leven als zzp’er een stuk makkelijker. Een zakelijke rekening:
Knab heeft een voordelige zakelijke rekening voor wie zzp’er wil worden. Met handige opties als Automatisch Btw Sparen en onbeperkt (spaar)potjes aanmaken zonder extra kosten. Open nu een rekening en krijg als starter de eerste zes maanden 50% korting!
Ga je beginnen als zzp’er, dan is het slim om vanaf de start een goede administratie bij te houden. Op deze manier creëer je inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Dat helpt je om goede financiële keuzes te maken en maakt het invullen van je belastingaangiftes een stuk makkelijker. Bovendien eist de Belastingdienst dat jij je boekhouding op orde hebt. Maar hoe pak je dat aan?
Je boekhouding is meer dan een overzicht van je facturen. Denk ook aan je urenadministratie, zakelijke bankafschriften en eventuele reiskosten. Een volledig overzicht vind je op de website van de Belastingdienst.
Afhankelijk van je zzp-activiteiten en voorkeuren kan je je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder óf zelf doen. Wil je het zelf doen en direct vanaf de start automatiseren? Kies dan voor een boekhoudpakket. Dat verkleint de kans op fouten en bespaart je als ondernemer een hoop kostbare tijd. Het Knab Boekhoudpakket is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en bovendien gratis te koppelen aan je zakelijke rekeningen bij Knab. Zo blijft je boekhouding automatisch up-to-date!
Is je administratie relatief eenvoudig? Dan kan je het (in eerste instantie) ook bijhouden in Excel. Dat kost je geen extra geld, maar is wel wat minder gebruiksvriendelijk en foutgevoeliger. Gebruik het gratis template Boekhouden in Excel om goed van start te gaan en bezoek onze pagina boekhouden voor beginners voor meer handige tips.
Je hebt nu bijna alle belangrijke stappen gezet om goed voorbereid zzp’er te worden. Goed bezig! De laatste stap gaat over het afsluiten van zakelijke verzekeringen. Als zzp'er loop je risico’s, maar je bent niet standaard verzekerd. Dat moet je zelf regelen. Hieronder vind je een aantal belangrijke verzekeringen om te overwegen.
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij tijdens je werk – of een product van jou – veroorzaakt bij anderen of spullen van anderen. Dat kan materiële schade zijn, maar in ernstige gevallen ook letselschade.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt doordat jij een beroepsfout maakt. Bijvoorbeeld wanneer je als consultant een verkeerd advies verstrekt, waardoor je opdrachtgever inkomsten misloopt of extra kosten maakt.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomen als je uitvalt door ziekte, een ongeval of zwangerschap. Je krijgt dan een uitkering waarmee je het inkomensverlies – en eventueel extra kosten die je maakt – opvangt.
Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op hulp van een juridisch expert wanneer je het nodig hebt. Denk aan juridische hulp bij onenigheid met een leverancier, of een conflict met een klant die je facturen niet betaalt.
Bij Knab vind je diverse zakelijke verzekeringen voor zzp'ers. Weten wat je maandelijks betaalt?
Vraag niet te weinig als startende zzp'er. Bereken via deze tool wat je waard bent.
Bereken nuOntdek de voordelen en mogelijkheden van een zzp-rekening.
Lees meerAan het begin moet je nét iets harder rennen. Met deze tips helpen we je op weg.
Lees meer