Je jaarruimte berekenen
Benut je jaarruimte om tussen 37% en 49,5% van de inleg op je pensioenrekening terug te krijgen via je belastingaangifte.
Benut je jaarruimte om tussen 37% en 49,5% van de inleg op je pensioenrekening terug te krijgen via je belastingaangifte.
Kom je er niet uit? Onderaan deze pagina vind je een video met een uitgebreide uitleg.
Let op: deze tool is specifiek voor mensen in loondienst. Bereken je jaarruimte als zzp'er.
Dit vind je terug op Mijn Belastingdienst in je aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. Wil je je jaarruimte van 2024 berekenen? Neem dan je belastbaar inkomen uit 2023.
Dit vind je in je 'Uniform pensioenoverzicht' dat je jaarlijks van je pensioenuitvoerder krijgt. Heb je bij meerdere werkgevers pensioen opgebouwd? Tel dan beide bedragen bij elkaar op.
Stort voor het eind van het jaar (een deel van) je jaarruimte op je pensioenrekening en krijg komend jaar tot 49,5% van dat bedrag terug via de inkomstenbelasting.
Heb je onbenutte jaarruimtes van de afgelopen tien jaar? Deze mag je ook met belastingvoordeel opzijzetten voor je pensioen. Let op: voor je reserveringsruimte geldt een maximumbedrag van € 41.608 (2024). Je jaarruimte van de afgelopen tien jaar bereken je ook met bovenstaande tool.
Bereken je reserveringsruimteJaarruimte is het bedrag dat je per jaar met belastingvoordeel aan pensioen mag opbouwen. Hoeveel dit is, hangt af van hoeveel je verdient en hoeveel pensioen je dat jaar hebt opgebouwd.
Je jaarruimte mag je gebruiken om op een pensioenrekening te sparen of beleggen voor aanvullend pensioen. Het bedrag dat je inlegt mag je aftrekken bij je belastingaangifte.
Bereken je jaarruimteJaarruimte is het bedrag dat je mag inleggen om belastingvriendelijk te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Je hebt alleen jaarruimte als de overheid vindt dat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd en daardoor een pensioengat hebt.
Je benut je jaarruimte door het bedrag te storten op een pensioenspaarrekening of pensioenbeleggingsrekening. Dit is een belastingvriendelijke manier om pensioen op te bouwen. Je mag je inleg namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Als je het geld laat uitkeren, betaal je er wel belasting over. Maar het kan zijn dat je in een lager belastingtarief valt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt.
Je jaarruimte blijft tien jaar geldig. Als je je jaaruimte in een bepaald jaar niet gebruikt, wordt het onderdeel van je reserveringsruimte. Je reserveringsruimte is je onbenutte jaarruimte van de afgelopen tien jaar.
Je benut je jaarruimte door het te storten op een pensioenrekening. Dit is een geblokkeerde rekening die specifiek bedoeld is voor het opbouwen van (extra) pensioen. Wanneer je in een bepaald jaar je jaarruimte stort, kan je het komende jaar tot 49% van het gestorte bedrag terugkrijgen via de belasting.
Je A-factor geeft aan hoeveel je pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Dat noem je ook wel de aangroei van pensioen. Je vindt de A-factor terug op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je elk jaar ontvangt.
Bouw je helemaal geen (aanvullend) pensioen op? Dan is je A-factor nul. Over het algemeen geldt: hoe lager je A-factor, hoe hoger je jaarruimte en hoe hoger het bedrag dat je belastingvriendelijk opzij mag zetten voor een aanvullend pensioen.
Je hebt tot het eind van het jaar (tot en met 31 december 23.59 uur Midden-Europese Tijd) de tijd om je jaarruimte en/of reserveringsruimte van 2024 te storten. Alles wat je daarna stort, wordt geteld als een storting van je jaarruimte en/of reserveringsruimte van 2025.
We raden je aan om niet tot het laatste moment te wachten, maar liever uiterlijk op 30 december storten. Zo voorkom je dat je storting – door eventuele vertraging – pas op 1 januari 2025 wordt verwerkt. Mocht je storting toch vertraging oplopen en in 2025 verwerkt worden, kunnen we dat naderhand aanpassen. Dit duurt ongeveer twee weken. Let op: dit kunnen we alleen doen voor stortingen vanaf een Knab-rekening.
Je berekent je jaarruimte eenvoudig met de tool op deze pagina.
Je jaarruimte is het maximale bedrag dat je in een bepaald jaar mag gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Je reserveringsruimte is je onbenutte jaarruimte van de afgelopen tien jaar.
Ja, je kan ook een deel van je jaarruimte gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Het onbenutte deel van je jaarruimte blijft tien jaar geldig als reserveringsruimte.
Het is niet verstandig om meer te storten dan je jaarruimte. Voor dat bedrag geldt namelijk geen belastingvoordeel. Stort je per ongeluk meer dan je jaarruimte? Bekijk dan of het teveel gestorte bedrag binnen je reserveringsruimte valt. Zo niet, moet je vragen of je bank het bedrag terugstort. Hiervoor heb je een 'verklaring geruisloze terugstorting' nodig van de Belastingdienst